Lokita je príbehom o ľuďoch, vášni a rodine
Celá tradícia a dedičstvo Mexika žije v našich agávach. Za starostlivým výberom našich agáv odrody espadin stojí náš Maestro Mezcalero, Arturo Martínez.
Obetovali sa, a zanechali nám svoj „spirit”. Ich srdcia, piñas, sa varili na miernom ohli v pre-hispanických jamách vulkanického pôvodu, vyložených kameňmi, po dobu 3-4 dní, pod pokrývkou agávových listov.
Agávová šťava sa tradične extrahuje rozomletím uvarených piñas pomocou kameňa ťahaného mulicami, zvaného tahona, a následne sa fermentuje v dubových kadiach a dvakrát destiluje v medených destilačných zariadeniach.
Náš Maestro Mezcalero so svojou rodinou zachovávajú tento tradičný postup, a prinášajú nám jeden z našich najpôvodnejších nápojov. Je nám cťou priniesť ho aj k Vášmu stolu. Náš hlavný liehovarník, Arturo Martínez, sa narodil v San Dionisio Ocotepec, malej dedine v centrálnych údoliach Oaxacy, vzdialenej 65 kilometrov od hlavného mesta. Arturo pochádza z rodiny s trojgeneračnou tradíciou výroby mezcalu. Už od detstva bol zasvätený do výroby 100%-tného remeselného mezcalu, vďaka čomu získal všetky znalosti a vedomosti potrebné pre hlavného liehovarníka.
Dnes sa vo svojich 26 rokoch zameriava na výrobu remeselných druhov mezcalu, ako sú espadin, tobala, madrecuishe a tepeztate (osobitné druhy agávy, obzvlášť obľúbené v San Dionisiu). Rodinné dedičstvo a vášeň pre výrobu mezcalu sa zrkadlí v destilátoch najvyššej kvality, komplexnej a dokonalo vyváženej vôni, chuti a telu. Rodinný príbeh pokračuje aj vďaka blízkej spolupráci s José Manuelom.
Lokita, príbeh mužov a žien s vášňou pre remeslo