Bourbon Elijah Craig je pomenovaný podľa reverenda Elijaha Craiga, ktorý založil svoju pálenicu v roku 1789 na brehu Elkhorn Creek v dnešnom Georgetowne v Kentucky.
Práve jemu sa často pripisuje titul prvého liehovarníka. Jeho produkty zreli v opálených dubových sudoch, čím si právom zaslúžil svoje miesto v histórii ako „otec bourbonu“.

ZÁKLADNÉ PRVKY WHISKY ELIJAH CRAIG.
Všetky bourbony sú vyrobené zo štyroch základných prvkov: obilie, voda, oheň a čas. Ich premena na jedinečné a oceňované whisky si však vyžaduje odbornosť a vynaliezavosť. Naši majstri liehovarníci do nej pridávajú aj „ľudský element“. V ich rukách sa každý prvok whisky Elijah Craig mení na jeden celok.

OBILIE.
Súčasťou všetkých našich receptúr a prísad je sladový jačmeň, raž, pšenica a miestna kukurica. Všetky naše čisté bourbony vyrábame z receptúry, ktorá obsahuje najmenej 51 % kukurice. Naši majstri liehovarníci pridaním ražných zŕn vytvorili prvú Elijah Craig Straight Rye Whisky (Elijah Craig čistá žitná whisky).

VODA.
Pridanie vápencovej vody z Kentucky do našej receptúry je kľúčovým prvkom k procesu fermentácie. Odparovanie je však pre proces zretia rovnako dôležité. Množstvo vody, ktoré uniká zo suda, má vplyv na obsah alkoholu v bourbone vo vnútri. Naši majstri liehovarníci to vedia a neprerušovaním tohto procesu zachovávajú pri procese zrenia všetky prírodné príchute.

OHEŇ.
Naše nové dubové sudy opaľujeme po dobu 40 sekúnd, aby sme dosiahli úroveň 3: vytváranie bohatých, aromatických vrstiev, ktoré dávajú našej Small Batch charakteristicky teplú, korenistú a jemne dymovú chuť. Avšak opaľovanie nie je jediný spôsob, akým naše sudy upravujeme. Opaľujeme ich otvoreným plameňom presný časový úsek, vďaka čomu náš bourbon v týchto špeciálnych opaľovaných sudoch získa ešte viac sladkej dubovej rozmanitosti.

ČAS.
Väčšina bourbonov zrie 4 až 6 rokov, ale len máloktorý dokáže obstáť v skúške času. Náš bourbon zrie v týchto sudoch za rôznych podmienok typických pre Kentucky niekoľko rokov a získava tak hlbokú a bohatú chuť. Naši majstri liehovarníci sú ochotní čakať naozaj dlho, aby vám priniesli to najlepšie z jediného, precízne vybraného suda pre Elijah Craig 18 Year Old (18-ročný bourbon)

PRIRODZENÉ ZRENIE.
Zrenie nášho bourbonu je prvým krokom k rozvoju charakteristickej chuti whisky Elijah Craig. Avšak rovnako dôležité je, kde sú tieto sudy uložené. Americkí liehovarníci po stáročia nechávali whisky zrieť v skladoch od výmyslu sveta – od prestavaných stodol až po vyzdobené, na mieru postavené tehlové budovy. Dnes náš bourbon zrie v tradičných otvorených skladoch.

MAJSTER LIEHOVARNÍK – CONOR O'DRISCOLL
Conor sa stal súčasťou liehovaru Heaven Hill ako majster liehovarník v roku 2019. Ako pätnásťročný veterán bourbonového priemyslu v Kentucky nám Conor prináša hlboké znalosti výrobného procesu a bohaté skúsenosti so zretín a výberom sudov.
Vedie liehovarnícke a skladovacie tímy v liehovare Bernheim v Louisville, najväčšom nezávislom rodinnom liehovare bourbonu na svete. Conor tiež dohliada na portfólio historických značiek liehovaru Heaven Hill, ktoré odráža bohaté dedičstvo a tradíciu americkej whisky.