Príbeh výnimočnej tequilly VOLCAN DE MI TIERRA sa odohráva v mexickom štáte Jalisco. Táto oblasť je významnou pre svoje ideálne podmienky na pestovanie modrej agávy, ktoré získala vďaka stratovulkánu Tequila Volcano.
Volcán de Tequila v súčasnosti nehrozí žiadnou erupciou, keďže je neaktívny už 220 tisíc rokov. Naopak, výrazne prispieva k miestnej kultúre. Vďaka nemu sa tu nachádzajú bohaté pôdy na pestovanie modrej agávy, hlavnej zložky obľúbených tequíl. Toto úrodné územie má rozlohu takmer 350 km2 a rozprestiera sa medzi vulkánom Tequila na juhu a hlbokým údolím rieky Río Grande de Santiago na severe.
Za vznikom každej výnimočnej tequily stojí modrá agáva. Rastie na poliach v nížinách Valles de Jalisco, ale aj na vysočine Los Altos, pričom každá oblasť dodáva agáva iné chuťové profily a arómy. V tmavej sopečnej pôde nížin rastie agáva bohatá na zemité, korenisté a bylinné chute a vône. Oproti tomu agáva z bohatej ílovitej pôdy vysočiny je obdarená ovocnými a kvetinovými tónmi.
Každá modrá agáva rastie 6 - 8 rokov, pokiaľ obsah jej cukru nie je dostatočne vysoký pre fermentáciu. Zrelá agáva môže mať výšku 5 - 8 metrov a šírku 7 – 12 metrov. Samotný zber zrelej agávy majú na starosti „el jimadores“, ktorí pomocou špeciálneho ostrého nástroja „coa“ odstraňujú listy, aby odhalili dužinaté srdce agávy– „piňu“.
Výroba tequily z blízka
Keď sa očistené piňe zvezú z polí, uložia ich do obrovských pecí. V nich sa potom paria, až kým sa nesfarbia do oranžovo-hnedého odtieňa. V tom momente vyjdú všetky neuveriteľne sladké chute agávy a tá je pripravená na ďalšiu úpravu. Piňa sa varí, aby sa z nej získali cukry, ktoré sa počas kvasenia premenia na alkohol. Po uvarení nasleduje drvenie - piňas sa rozomelú v mohutných lisoch na uvoľnenie bohatej sladkej šťavy.
Agáva z nížin sa varí v murovanej kamennej peci. Približne 20 % uvareného agáve sa drví Tahonou, sopečným kamenným kolesom. Následne sa fermentuje tradičným spôsobom v otvorených drevených kadiach pri prirodzenej teplote. Zvyšných 80 % sa drví v mlynskom stroji a fermentuje v nerezových tankoch s prírodnými i šampanskými kvasinkami. Obe fermentované tekutiny sa nakoniec dvakrát destilujú v kotlíkových destilačných zariadeniach oddelene.
Agáva z vysočiny sa varí moderným spôsobom v uzavretých nerezových tlakových peciach s regulovanou teplotou. Následne sa rozdrví v mlynskom stroji a fermentuje v nerezových nádržiach s rumovými kvasinkami. Nakoniec sa dvakrát destiluje v kotlíkových destilačných zariadeniach.
Počas nasledujúcich 72 - 96 hodín nastáva fermentácia vzniknutých štiav. Tequila sa musí destilovať najmenej dvakrát. Pri prvej destilácii sa dosiahne hladina alkoholu cca 20 %, známa ako „ordinario“. Pri druhej destilácii sa hladina alkoholu zvýši na50 - 55 %. V tomto krorku výroby sú všetky tequily transparentné. Riedia sa vodou, nechájú sa odpočinúť a môžu sa plniť do fliaš ako „blanco“.
Asambláž
Ak je destilácia proces, tak miešanie je umenie. A zvlášť to platí pri tequile Volcan De Mi Tierra, ktorej dôležitou súčasťou je práve kombinácia zmesi z nížiny a vysočiny, v ktorej liehovarníci kombinujú to najlepšie z oboch terroirov. Kombináciou agáv z oboch oblastí sa dosahuje jedinečný a výnimočne komplexný nápoj. Po ich zmiešaní sa tequila nechá odpočívať v nerezových tankoch počas 30 dní, aby sa zabezpečilo dokonalé zladenie oboch tekutín a chuť nápoja tak bola v každej fľaši rovnaká. V jedinečnom harmonickom štýle chutí a vôní tequily Volcan De Mi Tierra sa tak odhaľuje celé bohatstvo prírody zo srdca sopečného Jalisca.
Za vznikom každej výnimočnej tequily stojí modrá agáva. Rastie na poliach v nížinách Valles de Jalisco, ale aj na vysočine Los Altos, pričom každá oblasť dodáva agáva iné chuťové profily a arómy. V tmavej sopečnej pôde nížin rastie agáva bohatá na zemité, korenisté a bylinné chute a vône. Oproti tomu agáva z bohatej ílovitej pôdy vysočiny je obdarená ovocnými a kvetinovými tónmi.
Každá modrá agáva rastie 6 - 8 rokov, pokiaľ obsah jej cukru nie je dostatočne vysoký pre fermentáciu. Zrelá agáva môže mať výšku 5 - 8 metrov a šírku 7 – 12 metrov. Samotný zber zrelej agávy majú na starosti „el jimadores“, ktorí pomocou špeciálneho ostrého nástroja „coa“ odstraňujú listy, aby odhalili dužinaté srdce agávy– „piňu“.
Výroba tequily z blízka
Keď sa očistené piňe zvezú z polí, uložia ich do obrovských pecí. V nich sa potom paria, až kým sa nesfarbia do oranžovo-hnedého odtieňa. V tom momente vyjdú všetky neuveriteľne sladké chute agávy a tá je pripravená na ďalšiu úpravu. Piňa sa varí, aby sa z nej získali cukry, ktoré sa počas kvasenia premenia na alkohol. Po uvarení nasleduje drvenie - piňas sa rozomelú v mohutných lisoch na uvoľnenie bohatej sladkej šťavy.
Agáva z nížin sa varí v murovanej kamennej peci. Približne 20 % uvareného agáve sa drví Tahonou, sopečným kamenným kolesom. Následne sa fermentuje tradičným spôsobom v otvorených drevených kadiach pri prirodzenej teplote. Zvyšných 80 % sa drví v mlynskom stroji a fermentuje v nerezových tankoch s prírodnými i šampanskými kvasinkami. Obe fermentované tekutiny sa nakoniec dvakrát destilujú v kotlíkových destilačných zariadeniach oddelene.
Agáva z vysočiny sa varí moderným spôsobom v uzavretých nerezových tlakových peciach s regulovanou teplotou. Následne sa rozdrví v mlynskom stroji a fermentuje v nerezových nádržiach s rumovými kvasinkami. Nakoniec sa dvakrát destiluje v kotlíkových destilačných zariadeniach.
Počas nasledujúcich 72 - 96 hodín nastáva fermentácia vzniknutých štiav. Tequila sa musí destilovať najmenej dvakrát. Pri prvej destilácii sa dosiahne hladina alkoholu cca 20 %, známa ako „ordinario“. Pri druhej destilácii sa hladina alkoholu zvýši na50 - 55 %. V tomto krorku výroby sú všetky tequily transparentné. Riedia sa vodou, nechájú sa odpočinúť a môžu sa plniť do fliaš ako „blanco“.
Asambláž
Ak je destilácia proces, tak miešanie je umenie. A zvlášť to platí pri tequile Volcan De Mi Tierra, ktorej dôležitou súčasťou je práve kombinácia zmesi z nížiny a vysočiny, v ktorej liehovarníci kombinujú to najlepšie z oboch terroirov. Kombináciou agáv z oboch oblastí sa dosahuje jedinečný a výnimočne komplexný nápoj. Po ich zmiešaní sa tequila nechá odpočívať v nerezových tankoch počas 30 dní, aby sa zabezpečilo dokonalé zladenie oboch tekutín a chuť nápoja tak bola v každej fľaši rovnaká. V jedinečnom harmonickom štýle chutí a vôní tequily Volcan De Mi Tierra sa tak odhaľuje celé bohatstvo prírody zo srdca sopečného Jalisca.