Veľká noc patrí medzi najväčšie sviatky v roku a spája sa s ňou veľa tradícií. Medzi typické slovenské zvyky patrí maľovanie vajíčok, ale aj šibačka či kvalitný alkohol.
Oslavy Veľkej noci sa začínajú tradične na Zelený štvrtok, kedy sa konzumujú hlavne zelené jedlá (špenát, kel a žihľava), ktoré podporujú vitalitu a zdravie.Na Veľký piatok sa dodržiava pôst. Mnoho ľudí nezvykne jesť vôbec, iní vynechávajú v tento deň mäso.
Počas Bielej soboty sa pripravujú jedlá na nedeľu a končí sa 40 dňový pôst. Veľkonočná nedeľa je oslavou radosti a hojnosti, ktoré pôsobia z Kristovho zmŕtvychvstania.
Veľkonočný pondelok sa spája s tradičným oblievaním dievčat, aby boli zdravé a krásne. Malí šíbači dostávajú za odmenu kraslicu, sladkosti či neskôr aj peniaze. Tí starší často dostanú ako odmenu pohárik poldeci. Tradične sa nalieva svetlý alkohol – napríklad vodka alebo gin. Našim tipom na prípitok je vodka Koskenkorva.
Pre ženy, ktoré si budú chcieť pripiť máme tip na jemnejší alkohol - obľúbenú broskyňovú Koskenkorvu. Pre tie, ktoré majú rady menej tradičné chute máme v ponuke príchute zázvor, espresso, lesné ovocie či citrón alebo mojito.
Rovnako sa veľká noc spája aj s dobrým jedlom, pred ktorým sa odporúča dať si kvalitný aperitív. Medzi tradičné jedlá patrí zemiakový šalát a na uvarené vajcia. Na stole určite nemôžu chýbať aj údeniny či iná forma mäsa. Práve preto odporúčame za jedlom vypiť digestív, ktorý má byť častejšie silnejší ako aper
Nezabudnite však na to, že ak chcete počas Veľkej noci konzumovať alkohol, zoberte si so sebou vodiča a myslite na bezpečnú konzumáciu. Pre vodičov máme v ponuke aj nealkoholický gin Warner’s Juniper Double Dry 0% a Warner’s Pink Berry 0%, ktorý odporúčame konzumovať výhradne zmiešaný s tonikom.
Prajeme veselú Veľkú noc.