Zažil to snáď každý. Opica, bolenie hlavy, "suchoty". Čo však spraviť, aby sme to utrpenie nepredlžovali?
Jasné, že sa stane, že aj s tým najlepším pitím to občas preženieme. Dať si o pohárik viac, než telo zvládne, znamená zobudiť sa v mukách. Zábava je minulosťou, prítomnosť utrpením. Intoxikované telo robí, čo môže, aby fungovalo. Na tú fušku mu treba dopriať ticho, tekutiny a vhodnú energiu. „Sacharidy na začiatok dňa sú presne to, čo telo potrebuje. Prvý ranný pohár minerálky by som ešte obohatil o vitamín C a na desiatu si doprial mlieko a banán,“ radí výživový poradca Ing. Libor Javro.
Na raňajky odporúča vajíčka, na obed dobrý boršč a na večeru zeleninu. Ale pozor, nie surovú, naše telo ešte stále potrebuje dostatok energie na regeneráciu, netreba ho zbytočne zaťažovať trávením surovej stravy. „Presne tak, preto aj na obed úplne stačí polievka. Zlepšuje zavodnenie organizmu, boršč navyše obsahuje všetky látky, ktoré mu pomáhajú zbaviť sa škodlivín a nahrádzajú, čo sme stratili. Sú v ňom minerály, antioxidanty, zinok, meď, draslík, horčík, vápnik, kyselina listová aj vláknina.“
Vedeli ste, že...
- ženy horšie znášajú alkohol ako muži, pretože majú iba polovičnú hladinu alkoholdehydrogenázy – enzýmu, ktorý zodpovedá za odbúravanie alkoholu z organizmu.