Na túto vodku si spomínajú najmä staršie ročníky. Broskyňová vodka bola legendárnou a obľúbenou súčasťou každej oslavy. Značka KOSKENKORVA však nehľadí len do minulosti, ale pozerá sa do budúcnosti a myslí najmä na budúce generácie.
V čom je jej čaro? Je to prvá vodka na svete, ktorá dostala prestížne ocenenie za ekológiu Green Company of the Year v ročníku 2018 súťaže Drinks Business Green Awards a ocenenie Vodka Producer of the Year 2020 v súťaži International Spirits Challenge. A za čo si ju zaslúžila?
Závod Koskenkorva má až 99,9 % mieru recyklácie.
Všetko začína spracovaním najsevernejšie rastúceho fínskeho jačmeňa. Za rok spravujú približne 200 miliónov kilogramov. Počas jeho spracovania teda vzniká aj veľké množstvo odpadu v podobe šupiek. Závod si preto našiel spôsob, ako sa ho čo najefektívnejšie zbaviť- spaľuje ho v spaľovni na biopalivo, čím sa v procese takisto znižuje baktériová nálož. Okrem toho obsahujem jačmeň v porovnaní so pšenicou omnoho menej nečistôt a preto ho netreba toľko premývať. Závod sa teda pri výrobe vodky sústredí aj na spotrebu vody. Spoločnosť Altia napríklad chráni oblasti čerpania vody prostredníctvom vlastníctva pôdy a obmedzenia stavebných procesov.
Závod myslí ekologicky aj v ďalších krokoch výroby. Napríklad pri procese miešania a frakcionácie sa až 33% jačmenného zrna používa na kŕmenie zvierat z okolitých fariem, čím závod podporuje aj miestnych farmárov. Pri fermentácii zasa zachytávajú oxid uhličitý ako vedľajší produkt a využívajú ho v skleníkoch, čím podporujú skleníkové hospodárstvo.
Na konci výroby prebieha doslova špičková destilácia, pri ktorej sa využije 100% jačmeňa. Efektivitu zabezpečuje neustála destilácia pomocou 5 nádrží a 4 podporných nádrží, vďaka ktorým sa znižuje spotreba vody aj energie.
Vodka Koskenkorva je veru naozaj úprimná vodka vyrobená udržateľným spôsobom. Čo myslíte?
Všetky produkty značky Koskenkorva nájdete na našom e-shope.
Závod Koskenkorva má až 99,9 % mieru recyklácie.
Všetko začína spracovaním najsevernejšie rastúceho fínskeho jačmeňa. Za rok spravujú približne 200 miliónov kilogramov. Počas jeho spracovania teda vzniká aj veľké množstvo odpadu v podobe šupiek. Závod si preto našiel spôsob, ako sa ho čo najefektívnejšie zbaviť- spaľuje ho v spaľovni na biopalivo, čím sa v procese takisto znižuje baktériová nálož. Okrem toho obsahujem jačmeň v porovnaní so pšenicou omnoho menej nečistôt a preto ho netreba toľko premývať. Závod sa teda pri výrobe vodky sústredí aj na spotrebu vody. Spoločnosť Altia napríklad chráni oblasti čerpania vody prostredníctvom vlastníctva pôdy a obmedzenia stavebných procesov.
Závod myslí ekologicky aj v ďalších krokoch výroby. Napríklad pri procese miešania a frakcionácie sa až 33% jačmenného zrna používa na kŕmenie zvierat z okolitých fariem, čím závod podporuje aj miestnych farmárov. Pri fermentácii zasa zachytávajú oxid uhličitý ako vedľajší produkt a využívajú ho v skleníkoch, čím podporujú skleníkové hospodárstvo.
Na konci výroby prebieha doslova špičková destilácia, pri ktorej sa využije 100% jačmeňa. Efektivitu zabezpečuje neustála destilácia pomocou 5 nádrží a 4 podporných nádrží, vďaka ktorým sa znižuje spotreba vody aj energie.
Vodka Koskenkorva je veru naozaj úprimná vodka vyrobená udržateľným spôsobom. Čo myslíte?
Všetky produkty značky Koskenkorva nájdete na našom e-shope.