Inšpiratívna osobnosť barovej scény Stan Vadrna: „Moja životná misia je zveľaďovať pohostinnosť"
Stan Vadrna – hospitality advisor, vzdeláva, trénuje a inšpiruje barmanov a ľudí pôsobiacich v gastronómii a hotelierstve po celom svete so svojou školou Analog Bartending Institute. Rozhodne nie je človek, ktorého označíte ako „jeden z milióna“. Je to „makač“, stretnutie s ním je motivačné, dopad jeho slov a gest vnímate v podobe výnimočnej energie. Skúsenosť a srdce cítiť z každej jeho historky či životnej filozofie. Na jazyk sa vám tisnú synonymá ďalších superlatívov, ktorými by ste chceli opísať tohto svetovo uznávaného barmana. Také sú naše dojmy z rozhovoru s ním a zo sledovania, ako pracuje s mládežou – nádejnými budúcimi barmanmi..
Niečo viac o drinkovom alchymistovi
Narodil sa v Trnave. Druhýkrát sa narodil v New Yorku, keď prežil srdcovú príhodu, ktorá mala na jeho ďalší život veľký vplyv. Okrem toho, že ho tento moment naučil žiť v prítomnom okamihu a dôležitosti oddychu, vie už hovoriť „NIE“ - ak to tak cíti..
Ako barman začínal v Nových Zámkoch, svoju kariéru začal naplno formovať v bare Paparazzi. Postupne sa vypracoval na jedného z najrešpektovanejších svetových barmanov. V jeho historkách človek rozoznáva stopy po zahraničných skúsenostiach. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení. Prvé prišlo v roku 2006, keď vyhral v medzinárodnej kokteilovej súťaži v Las Vegas, Cocktail 200 za najlepší kokteilový lístok sveta a o rok neskôr opäť za najlepší lístok sveta na festivale Tales of the Cocktail v New Orleans. Sám prešiel už veľkú životnú cestu a vo svojom živote má jasno. Dôležitá je pre neho rodina. Z alkoholických nápojov preferuje dobre namiešané daiquiri na báze Bacardí, sám však najradšej pije vodu a čerstvé šťavy z organického ovocia a zeleniny.
Žijeme vo svete, v ktorom žobreme o pozornosť
Stan pre KOFT prezradil, čo si myslí o slovenských barmanoch a konzumentoch tekutého umenia. Tvrdí, že Slováci sa musia zlepšiť v pohostinnosti a slovenskému konzumentovi alkoholu najviac chýba skúsený a najmä pozorný barman.
„Hosť je mojím zrkadlom. Nechcem splniť len to, čo odo mňa chce, ale niečo navyše, aby odišiel očarený, chcem prekonať jeho očakávanie, not just his wants, but also his needs. Musím preto spoznať, kto to je a čo potrebuje. Snažím sa všímať si ľudí. Hostia to ocenia, pretože žijeme vo svete, v ktorom žobreme o pozornosť a len málokto načúva. Spočíva to v maličkostiach, ako keď pripálite dáme cigaretu, či požičiate dáždnik, keď prší. Po svojom odchode z baru by sa mal hosť cítiť lepšie ohľadom samého seba, to je mágia pohostinnosti. Dôležité je pri tejto práci tiež zachovať si začiatočnícku myseľ.
Slovenskí barmani robia v najlepších baroch po svete, inšpirujeme, motivujeme a infikujeme ľudí našou pracovitosťou a úprimnosťou, ľudskosťou a pokorou. Výhodou je, že väčšina Slovákov má gastronomické vzdelanie, čo ľuďom v zahraničí chýba.
Ak skombinuješ vedomosť, zručnosť a skúsenosť, dokážeš tvoje umenie spraviť neviditeľným a spontánnym, vtedy to vyzerá sexy. A hlavne všetko musí vychádzať zo srdca,“ prezrádza svoj recept Stan.